0 800 305 009

укр

eng
Головна Всі блоги Черв'ячні редуктори - надійні чи ні?
Oleksandr Nechyporenko

Черв'ячні редуктори - надійні чи ні?

  Черв'ячні редуктори, мабуть, найбільше зустрічаємий у промисловості тип редукторів. І якщо одні експлуатанти черв'ячних редукторів застосовують їх і тільки їх, знаходячи даний тип редукторів економічно ефективним рішенням своїх завдань, то інші вважають їх механізмом ненадійним і намагаються всіляко уникати.

  Чому ж виникають кардинально різні думки про цей продукт?

  Мабуть, практично кожен виробничий процес на кожному підприємстві унікальний і два абсолютно ідентичних виробництва не існують. Навіть при використанні однакового серійного обладнанні на різних підприємствах може бути різна температура навколишнього середовища, різний режим роботи та, вже точно, будуть різні механіки і настроювачі ... Тому, з нашої точки зору, всі щасливі експлуатанти обладнання схожі один на одного та кожен нещасливий – нещасливий по-своєму.

  Давайте спробуємо розібратися, як може формуватися думка про той чи інший продукт на прикладі черв'ячного редуктора. На підприємстві А стоїть завдання встановити привід для механізму відкривання воріт. Спрацьовує він досить рідко, виконуючи десяток циклів відкриття-закриття на добу, і експлуатант купує та встановлює недорогий черв'ячний редуктор сумнівного походження. І пропрацює він, а правильно сказати – простоїть, досить довго. Його експлуатант буде задоволений економічним рішенням, стверджуючи, що проблем із дешевими черв'ячними редукторами у нього немає, і навіщо платити більше – він не розуміє.

  Маємо реальний і абсолютно позитивний досвід експлуатації.

  Озброївшись таким відгуком, підкріпленим безпомилково граючим на природних людських почуттях твердженням продавця «навіщо платити більше», підприємство Б встановлює на своєму виробництві такий же редуктор на конвеєр подачі сировини. Начебто та ж привідна потужність, той же редуктор, те ж передавальне число, але редуктор почав нагріватися, з'явилося протікання масла – і це були лише передвісники його раптової поломки ...

  Маємо реальний і абсолютно негативний досвід експлуатації.

  А якщо розібратися? То ми виявимо, що на підприємстві Б температура навколишнього середовища з комфортних +20°С підвищилася до + 40°С, режим роботи став практично безперервним, пуски двигуна стали навантаженими. Усе це виявилося справжньою перевіркою на якість для черв'ячного мотор-редуктора і далеко не кожен цю перевірку витримає.

  Ось так і формується різна, але кожного разу ПРИВАТНА думка про черв'ячні редуктори.

  Що про це питання думаємо ми?

  Ми впевнені, що якісний європейський черв'ячний мотор-редуктор – це гарне та бюджетне рішення базових завдань щодо зниження частоти обертання та збільшення крутного моменту. У тому числі і для конвеєра на підприємстві Б, за умови його правильного підбору.

  Проте, ми зазначаємо ряд обмежень, де використовувати черв'ячний редуктор не рекомендується:

  1. Якщо має місце робота редуктора з високою частотою навантажених пусків-зупинок, якщо мають місце ударні навантаження, якщо необхідний малий люфт вала – рекомендуємо розглянути застосування циліндрично-конічного редуктора.
  2. Якщо передавальне число Вашого редуктора вище i=40 ... 50, то необхідно пам'ятати про ефект власного гальмування черв'ячного зачеплення.
  3. При швидкості обертання до 20 ... 30 об/хв і крутного моменту від 1 000 Нм (потужність мотора від 4 кВт) ми підбираємо інші, більш ефективні рішення, як в економічному плані, так і в плані енергозбереження.

  Серед важливих складових якісного черв'ячного редуктора ми рекомендуємо звертати увагу на наступне:

  1. Якість шліфування черв'ячного валу, що забезпечує високий ККД, тривалий термін служби та сприяє зниженню нагрівання редуктора.
  2. Конструктивне та точне виготовлення черв'ячної пари, що забезпечує високу контактну витривалість і значний ресурс зачеплення.
  3. Ущільнення, що відповідають температурі нагрівання черв'ячного редуктора та виключають протікання масла.
  4. Високоякісне масло з в'язкістю не нижче 320 VG, що забезпечує коректну змазку редуктора протягом усього терміну його експлуатації.
  5. 100% контроль якості кожного виробу, що випускається.

    Відзначимо, що один із відомих нам світових виробників ось уже 60 років виготовляє саме такі редуктори та є абсолютним лідером європейського ринку.

    А яким черв'ячним редукторам Ви віддаєте перевагу? Чекаємо відповідей в коментарях.


Коментарі

video
play
close