В травні 2018 за запрошенням компанії Tsubakimoto делегація «Белтімпорт» вдруге відвідала Японію. Цього разу бути членами делегації честь випала технічному директору Сергію Лаєвському, директору з продажу Юрію Берднікову та менеджеру по роботі з ключовими клієнтами Тарасу Сиротюку.

Під час візиту члени делегації відвідали 5 заводів компанії Tsubakimoto:

  • в місті Окаяма (Okayama) - виробництво обгінних муфт, з'єднувальних муфт та з'єднувачів валів;
  • в місті Кіото (Kyoto) - виробництво редукторів;
  • в місті Хього (Hyogo) - виробництво лінійних актуаторів (силових циліндрів);
  • в місті Кіотанабе (Kyotanabe) - найбільший в світі завод з виробництва ланцюгів;
  • в місті Горьйo (Goryo) - завод з виробництва ланцюгів з аттачментами та пластикових ланцюгів.

  Співробітники «Белтімпорт» постійно відвідують виробництва наших партнерів, маючи можливість особисто переконатися, яким чином і в яких умовах виробляється продукція, народжуються ноу-хау, які ми пропонуємо. Але найчастіше це - європейські виробництва. Цього разу нам треба було розібрати на складові «японське економічне диво» і подивитися на відмінності японського виробництва від європейських.

  Що, перш за все, хочеться зазначити:

  • Високий рівень відповідальності. Ця відповідальність буквально відчутна, вона витає в повітрі. Її видно в підході до роботи, в самій роботі і в особистих переживаннях співробітників, які роблять все максимально точно і правильно.
  • Скрупульозність. Дрібниць не буває!
  • Збільшення продуктивності. На заводі на стендах показують фото різних виробничих ділянок, як є зараз і як було раніше. Наскільки ефективнішими і кращими стали виробничі показники.
  • На кожному заводі постійно систематично оновлюється обладнання. Це постійний і безперервний процес. Всюди ми бачили нове обладнання.
  • Автоматизація. Прагнення до максимальної автоматизації та підтримання високої і стабільної якості.
  • Більше уваги приділяється контролю якості. Контроль здійснюють як машини, так і люди. Що відрізняє японців - стабільність якості, і вона досягається таким багаторівневим контролем.

  Заводи Tsubaki живуть і вдосконалюються в системі якості 5S. 5S - це система організації та раціоналізації робочого місця (робочого простору), один з інструментів бережливого виробництва (БВ). Система була розроблена в післявоєнній Японії. 5S - це п'ять японських слів: Сеірі «сортування» (потрібне-непотрібне); Сеітон «дотримання порядку» (усьому своє місце); Сеісо «утримання в чистоті» (прибирання); Сеікецу «стандартизація» (підтримання порядку); Сіцуке «вдосконалення (буквальний переклад - виховання)» (формування звички точного виконання встановлених правил, процедур і технологічних операцій).

  В цілому японці - дуже гостинний народ. Відчути це вдалося ще навіть не зійшовши з трапу літака. Вони намагаються зробити все, щоб їхні гості залишилися дуже задоволеними. Ми долучилися до автентичної японської кухні. Щось сподобалося більше, щось менше. В Японії люди дуже віддані традиціям, в них є чітка ієрархія, яка дуже чітко прослідковується на підприємствах.

  Ми встигли не тільки подивитися заводи компанії Tsubakimoto, але й оглянути визначні пам'ятки регіону:

  • Унікальний замок Хімедзі - один з найдавніших збережених замків Японії і найпопулярніший серед туристів.
  • Золотий павільйон Монастир Кінкаку-дзі - один з храмів в комплексі Рокуон-дзі. Весь павільйон (крім нижнього поверху) покритий листами чистого золота. Павільйон використовується як сяріден - сховище реліквій Будди.

  А також відвідати столицю Японії - Токіо, місто контрастів. У цьому особливому місті переплітаються сучасні хмарочоси і традиційні японські храми, а урбаністичні хай-тек райони гармонійно поєднуються з садами і парками по сусідству.

  Поїздка надихнула членів команди «Белтімпорт» ще з  більшою впевненістю демонструвати Вам, дорогі клієнти, переваги продукції Tsubakimoto і пропонувати на її основі виграшні рішення для Ваших виробництв.