Багато наших постійних партнерів знають, що «Белтімпорт» є одним з ідейних натхненників та активним учасником міжнародної команди мандрівників International Crazy Team. Разом з ICT прапор компанії побував уже на багатьох континентах і вершинах світу (Кіліманджаро в Танзанії, плато Рорайма з «Загубленого світу» Конан Дойля у Венесуелі, стежка інків Мачу-Пікчу в Перу, дикі племена Західного Папуа та ін.).

У липні 2012-го року відбулася чергова подорож, на цей раз у важкодоступні гірські місця Кавказу. Основною метою було - досягти древнє високогірне село-фортецю Шатілі, в горах Хевсуреті, на кордоні Грузії і Чечні, а також мертве місто-фортецю Муцо, яке стоїть далеко від доріг і туристичних маршрутів - на високій скелі глибоко в горах.

Шатілі - середньовічне укріплене вежами селище. В давнину село можна було обійти, не ступивши ногою на землю - по дахах. Нині Шатілі перетворене у музей під відкритим небом.

З Муцо пов'язано багато переказів і легенд, які зазвичай відносяться до часу правління Цариці Тамари і до часів ще більш ранніх. Щоб дістатися до фортеці, потрібно йти вверх по дну Ардотскої ущелини, тому що іншого шляху туди немає. На його дні дерева і чагарники вже давно не ростуть, схили стають все більш стрімкими, а сама ущелина все вужче і вужче. Коли стежка переходить у вирубану в скелях площину-поличку, з'являється перша бойова вежа. Для ворога шлях закритий: внизу річка, з боків - кам'яні стіни, попереду - бійниці сторожової вежі. Це місце - саме по собі неприступна фортеця, створена природою. Але якщо піднятися вище, на вершині скелі відкриється ціле місто, до якого можна підібратися лише по звивистій, вибитою в камені, стежці.

Муцо зведено так, що з одного боку являє собою єдиний комплекс - фортецю, що служила захистом всім її жителям. І в той же час, усередині її, як окремі осередки, розташувалися житлові будинки, кожен з яких теж виглядає маленьким укріпленням у великому замку, обнесеному стіною з фортечними вежами. Але враження похмурості і неприступності поєднується тут з дивовижною красою природи. У фортеці Муцо збереглося досить багато могильників, розташованих як в самому замку, так і біля його підніжжя. Могильники ці мають вигляд невеликих кам'яних будиночків без дверей і з одним вікном. Якщо заглянути в таке вікно, можна побачити людські останки, складені на підлозі і на кам'яних лежанках, виступаючих уздовж стін. Багато легенд ходить про ці могильники. Зазвичай розповідається про епідемії чуми або чорної віспи і про традицію, за якою хворий повинен був сам приходити сюди, лягати на лежанку і чекати смерті. Важко сказати, чи так було насправді. Існує версія, що це був один із способів поховання, хоча поруч з фортецею розташоване старе кладовище, де на кожній могилі поставлено великі сланцеві плити.

Також в даний час все ще існує легенда про ікону Броліскало, якій молилися жителі Муцо. Під час воєн цю ікону і скарб, присвячений їй, захищали найвідоміші лицарі і воїни. Місцеві жителі до сьогоднішнього дня вважають, що ніхто не зможе знайти скарб, поки ікона Броліскало не вибере сама гідну людину і повідає йому призначення уві сні. Все в цій фортеці таємниче і незвідане, і можна припустити що завгодно ...

Наприклад, що замок зведений в «золотий вік» Грузії – за час правління царя Георгія III і цариці Тамари (XII-XIII ст.). Одна з найбільш старих легенд розповідає, що засновником фортеці Муцо був знаменитий герой Торквай. Кожному хевсурові цей непереможний воїн відомий своєю чарівною кольчугою, яку не могли пробити ні кинджал, ні куля. А ось про подальшу долю Муцо відомо дуже мало. Люди жили тут ще на початку минулого століття і навіть за радянської влади. Як військове укріплення замок з часом втратив своє значення, і люди поступово залишили Муцо. Йшов час, одне покоління змінювалося іншим, а фортеця Муцо як стояла на скелі, так і стоїть. Вона зробилася частиною темно-синього неба, пустельних гір і суворих скель, де стоїш обличчям до обличчя з віками ...

Те, що ми побачили, не може не захоплювати. Ми спробували привідкрити таємницю людей, що населяли ці місця багато століть тому, дізнатись про їхні традиції та спосіб життя. Нам би дуже хотілося, щоб і Шатілі і Муцо були взяті під захист ЮНЕСКО. Поза всяким сумнівом, це об'єкти - всесвітньої спадщини. Але також ми впевнені в тому, що сюди не слід робити великих туристичних трас, щоб не порушити спокій тих, хто оберігає свою фортецю вже багато століть.